W listopadzie kończymy wszelkie prace, których nie zdążyliśmy wykonać w październiku

Przykrywamy rozsadniki oraz ziemie inspektowo-szklarniowe warstwą materiału izolacyjnego w celu zabezpieczenia przed zamarznięciem. Kontrolujemy przechowywane warzywa. Wysiewamy na zimą marchew i pietruszkę. Kończymy zbiór kapust późnych oraz brukselki. Rozpoczyna się zbiór liści cykorii pędzonej. Kończymy orki zimowe, wapnowanie i nawożenie gleby. W szklarniach ogławiamy pomidory nad drugim liściem nad ostatnim gronem. Usuwamy liście dolne poniżej gron, z których zebrano owoce. Wysiewamy nasiona pomidorów na wcześniejszy termin uprawy, przy założeniu, że będą doświetlone. Wysiewamy sałatę uprawianą jako przed- plon pomidorów. Rozpoczynamy pędzenie rabarbaru, szczypiorku, pietruszki. GRUDZIEŃ. Kontrolujemy przechowywane warzywa. Kopce okrywamy grubszą warstwą materiału izolacyjnego. W kopcach należy utrzymywać temperaturę na poziomie 0—f 1°C, a w przechowalni cebuli 0—2°C.
W polu zbierać można jeszcze kapustę brukselską i jarmuż. W szklarni doświetlamy jeszcze, rozsadę pomidorów, sałaty, ogórków. Po zakończeniu zbioru warzyw przystępujemy do dezynfekcji szklarni, siarkowania pomieszczenia i parowania gleby. W wolnym czasie należy przeprowadzać naprawy sprzętu, narzędzi i inspektów. W grudniu przeprowadzamy kalkulację dochodów z prowadzonych upraw oraz przygotowujemy program zmianowania i następstwa roślin w polu, inspektach i pod folią. Okres zimowy przeznaczamy na pogłębianie wiedzy.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂