Synsepal

Synsepal zawiera w swoim miąższu glukoproteinę zwaną mirakuliną czyli substancją cuda czyniącą. Mirakulina zmienia na przeciąg około 4 godzin reakcję naszych gruczołów smakowych na przyjmowane pokarmy. Mówi się, że po zjedzeniu kilku cudownych owoców wszystko, cokolwiek weźmiemy do ust, choćby to było nie wiem jakie paskudztwo, wydaje nam się cudownie smaczne. Jest w tym dużo przesady, niemniej jednak po spożyciu paru synsepalów naprawdę jedliśmy bardzo kwaśne, niedojrzałe cytryny, a wydawały się nam tak słodkie, jak najsłodsze pomarańcze. W istocie bowiem wszystko co kwaśne i gorzkie wydaje się po mirakulinie słodkie i smaczne. Tubylcy zawsze jedzą cudowne owoce przed spożyciem kwaśnych i gorzkich owoców, kwaśnego wina lub piwa i kwaśnego chleba z kukurydzy. Mirakulina poprawia smak wielu warzyw i innych produktów żywnościowych, chociaż nie są one z natury ani kwaśne, ani gorzkie. Synsepal znany jest i spożywany od niepamiętnych czasów przez ludność miejscową Afryki zachodniej, a wzbudził zainteresowanie Europejczyków i Amerykanów zaledwie kilkanaście lat temu. Wtedy to właśnie wydzielono i oznaczono chemicznie jego substancję czynną mirakulinę.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂