Sadzenie warzyw w różnych okresach

W polu wysadzamy rozsady brukwi, kapusty brukselskiej, sałaty i w połowie miesiąca pomidorów. Po 15 maja siejemy do gruntu, nasiona dyni, fasoli, ogórków. W tym czasie rozpoczynamy zbiór kalarepy inspektowej i szparagów. Dobiega końca zbiór ogórków inspektowych i szklarniowych oraz sałaty gruntowej. Endywię wysadzamy do gruntu w początku miesiąca, a w końcu maja możemy przystąpić do bielenia liści. W tym celu, gdy tylko rośliny należycie wyrosną związujemy w pogodne dni wszystkie liście, aby nie dopuścić światła do ich wnętrza. Przy podlewaniu trzeba uważać, żeby woda nie dostała się między liście. Po 2—3 tygodniach endywia jest dostatecznie wybielona i zdatna do użytku. CZERWIEC. Prowadzimy niezbędne prace pielęgnacyjne w szklarniach i inspektach w uprawach ogórków i pomidorów. Mnożarki i wolne okna inspektowe wykorzystujemy pod pielęgnację rozsady kalafiorów na zbiór jesienny i pomidorów na jesienny termin uprawy szklarniowej. Wolne miejsce w szklarni lub pod osłonami możemy wykorzystać do uprawy papryki. Zdejmujemy folię z namiotów, tuneli i inspektów, myjemy ją, suszymy i składamy przesypując talkiem. W polu staramy się zakończyć wysadzanie rozsad najpóźniejszych odmian warzyw, kapusty, selerów óraz wysiewamy fasolę. Przeprowadzamy niezbędne uprawki pielęgnacyjne oraz nawadnianie upraw. Przygotowujemy żerdzie dla tyczkowych odmian fasoli i grochu. Przeprowadzamy przerywkę (w razie potrzeby) buraków ćwikłowych, marchwi, pietruszki.
Rozpoczynamy zbiór bobu, groszku cukrowego, sałaty gruntowej i szczypiorku, a kończymy zbiory szparagów i rozrzucamy wały szparagowe. W pierwszej połowie miesiąca wysadzamy do gruntu kapustę włoską i jarmuż. Do końca czerwca prowadzimy nawożenie pogłówne cebuli. Późniejsze wykonywanie nawożenia azotowego opóźni znacznie zasychanie liści, co utrudni zbiór i obniży jakość plonu. W miarę potrzeby przeprowadzamy zabiegi ochrony roślin według zaleceń przy zachowaniu okresów karencji. Pod koniec czerwca rozpoczynamy wysiewy wczesnych odmian marchwi (na zbiór jesienny), sałaty, późnych kapust i jako po- plon warzywa przyprawowe; koper i ogórecznik. Rabarbar tworzy pędy kwiatostanowe, należy je więc systematycznie wyłamywać. Ze względu na silny wzrost liści rabarbaru w końcu czerwca wstrzymujemy zbiór, nawadniamy obficiej i nawozimy nawozami mineralnymi. Podobnie postępujemy ze szparagami. Wstrzymujemy zbiór do końca czerwca i przez silne nawożenie wzmacniamy rośliny.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂