Przechowywanie cebuli

Aby zwiększyć zdolność przechowalniczą cebuli, można przeprowadzić jej opryskiwanie hydrazydem kwasu maleinowego produkowanego w Polsce pod nazwą Antyrost. Opryskiwanie należy wykonać, gdy cebula jest dojrzała, a szczypiór załamany w 40—50%> ale jeszcze zielony. Dawka preparatu 2,5 kg/ha. Antyrost hamuje wyrastanie korzeni i szezypioru w przechowywanej cebuli. W pierwszej dekadzie miesiąca wysiewamy rzodkiewkę na zbiór jesienny, a w drugiej dekadzie sałatę zimo- trwałą i szpinak odmiany Olbrzym zimowy, czy Matador na zbiór wiosenny. Przeprowadzamy też ogławia- nie kapusty brukselskiej. Przystępujemy do przygotowania piwnic i przechowalni warzyw, pamiętając o dezynfekcji pomieszczeń. W szklarniach kończymy prace remontowe, sprawdzamy ogrzewanie. Wysadzone pomidory podlewamy rzadko ale obficie, nawozimy pogłównie nawozami azotowymi i potasowymi. oraz prowadzimy zabiegi ochrony roślin. PAŹDZIERNIK. Kończymy zbiór wszystkich warzyw ulegających łatwo przemarznięciu oraz przenosimy je do przechowalni lub kopcujemy w ziemi. Zabezpieczamy przed mrozem rośliny pozostawione w gruncie. Dołujemy w inspekcie szczaw i szczypiorek. Rozpoczyna się pędzenie cykorii. Zbieramy z pola rośliny kapustne i korzeniowe oraz cykorię. W polu pozostaje brukselka, pory i jarmuż. Kontynuujemy jesienne prace polowe, wapnując i nawożąc glebę nawozami organicznymi i mineralnymi w zależności od zasobności gleby i wymagań roślin planowanych do uprawy w przyszłym roku. W szklarniach utrzymujemy niską wilgotność powietrza i opryskujemy pomidory przeciwko brunatnej plamistości pomidorów — środkami grzybobójczymi. Namioty foliowe lub inspekty wędrowne ustawiamy na zagonach sałaty, rzodkiewki i kopru.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂