Przechowywane przez zimę warzywa należy kontrolować i oczyszczać

Przy słonecznej, nie mroźnej pogodzie staramy się przewietrzyć pomieszczenia przechowalnicze. Należy pamiętać, że istnieją zasadnicze różnice w zdolności przechowalniczej różnych odmian warzyw. Na przykład z kapust głowiastych białych najdłużej przechowuje się Kamienna Głowa, a znacznie gorzej Amager; z marchwi dobrze przechowują się odmiany Londyńska, Perfekcja, Amager, natomiast źle przechowuje się Amsterdamska, Lenka, Nantejska. LUTY. Zakładamy inspekty gorące i ciepłe i uruchamiamy inspekty ogrzewane technicznie. Rozpoczynamy wysiew nasion do przygotowanych inspektów takich warzyw jak: botwina, szpinak, rzodkiewka, koper, marchew, kalafiory na zbiór wcześniejszy oraz kalarepę do uprawy inspektowej. Kończymy wysiew kapusty najwcześniejszej i w końcu miesiąca pikujemy siewki. Zaczynamy wysiew kapusty włoskiej wczesnej dla uzyskania rozsady. W początku tego miesiąca wysadzamy na miejsce stałe w gorącym inspekcie lub szklarni rozsadę ogórków. Od połowy lutego przystępujemy do siewu nasion pomidorów z przeznaczeniem do uprawy pod folią, oraz selerów dla uzyskania rozsady. Aby przyspieszyć kiełkowanie nasion można czasem stosować ich moczenie. W praktyce ze względu na długi okres kiełkowania zabiegowi temu poddaje się najczęściej nasiona marchwi, pietruszki, selerów. Nasiona moczy się w wodzie o temperaturze od 20—30°C.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂