Kostenlose Xvideos Porno

Polskie miody odmianowe

W Polska Norma „Miód Pszczeli” rozróżnia trzy zasadnicze jego typy: miód nektarowy, spadziowy i mieszany (nektarowo-spadziowy). MIÓD NEKTAROWY powstaje z nektaru różnych gatunków roślin. Jeśli pasieka znajduje się w pobliżu dużego areału obficie nektarujących roślin jednego gatunku, a pszczelarz przeprowadzi miodobranie wkrótce po zakończeniu jej kwitnienia, to można uzyskać miód w dużej mierze jednorodny, o charakterystycznej barwie, o smaku i zapachu nadanym przez dominującą rośliną miododajną. W warunkach pożytkowych Polski największy udział ilościowy mają następujące miody odmianowe: rzepakowy, gryczany i wrzosowy. Pewne znaczenie handlowe posiada także miód akacjowy, lipowy i koniczynowy. Ponadto amatorsko, w małych ilościach, pszczelarze lokalnie uzyskują inne miody np. z sadów, nostrzyka, wierzby, ognichy itp. Miody jednoodmianowe z powodu małej podaży są mało znane i dlatego pragniemy pokrótce zapoznać konsumentów z ich charakterystycznymi właściwościami smakowo-zapachowymi. MIÓD RZEPAKOWY można otrzymać stosunkowo łatwo ze względu na zwykle duży i zwarty areał upraw oraz niewielką ilość roślin konkurencyjnych, nektarujących w tym okresie. Odwirowany miód płynny tzw. patoka ma zabarwienie jasncżółte, z lekkim zielonkawym odcieniem. Cechą charakterystyczną tego miodu jest bardzo szybka krysta- > lizacja, która czasem nawet następuje już w plastrach. Po skrystalizowaniu konsystencja jest drobnoziarnista i mazista, a barwa szarokre- mowa. Zapach jest słaby, a smak słodki, mdły i lekko gorzkawy. Jest rzeczą ciekawą, że brak w nim sacharozy (cukru buraczanego), a ilość glukozy w porównaniu do fruktozy jest większa niż w innych miodach.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂