Po fermentacji podłoże powinno posiadać barwę brunatną

Wiązka słomy przy próbie rozerwania może stawiać tylko lekki opór. Wilgotność podłoża powinna wynosić 72—73%. Odczyn podłoża 8,2—8,5 pH. Fermentacja nie czyni podłoża jeszcze zupełnie selektywnego. Odbywa się to w procesie pasteryzacji lub fermentacji w warunkach kontrolowanych, czyli w pomieszczeniu. Celem tego zabiegu jest zabicie nicieni (najgroźniejszy szkodnik w uprawie pieczarek), roztoczy, larw muchówek i zarodników grzybów pasożytniczych. W tym celu podnosi się temperaturę pomieszczenia do 56—57°C na okres 5—6 godzin i temperaturę podłoża do 60°C na okres 12—24 godzin. Dalszy przebieg pasteryzacji powinien być procesem mikrobiologicznym. Przy dostępie tlenu bakterie termofilne (temp. 55—50°C) przetwarzają amoniak na białko. Rozwija się szereg grzybów termofilnych produkujących substancje wzrostowe dla grzybni pieczarek. Przebieg temp. w podłożu i powietrzu ilustruje rys. 4. Podano na nim także orientacyjne ilości wymiany powietrza. Do zainicjowania procesu i jego podtrzymania potrzebna jest para wodna (ciśnienie do 0,5 atm.) w ilości 1 kg pary na 1 m3 pomieszczenia w ciągu 1 godziny. W zależności od jakości i grubości warstwy podłoża pasteryzacja trwa do 10 dni. Dojrzałe podłoże powinno być wolne od amoniaku, posiadać puszystą strukturę. Widoczne powinny być promieniowce w postaci białych cętek na źdźbłach słomy. Wilgotność optymalna wynosi 68%. Sadzenie grzybni polega na wymieszaniu grzybni ziarnistej lub rozdrobnionej nawozowej z podłożem. 80% zalecanej przez producenta dawki miesza się dokładnie z całością podłoża. Pozostałe 20% rozsypuje się na wyrównaną już i ubitą powierzchnię podłoża. Zabieg ten można zmechanizować stosując prostą maszynę napędzaną wiertarką wolnoobrotową o mocy 800 wat. Następnie powierzchnię podłoża należy nakryć papierem gazetowym chroniącym grzędy przed chorobami i przesychaniem. Papier ten należy stale utrzymywać w stanie wilgotnym zraszając go dyszą mgławicową.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂