Plantacja w stacjach doświadczalnych i nielicznych majątkach państwowych

Żeby przekonać się, jakie owoce uprawiane i spożywane są przez ludność miejscową najczęściej, trzeba było iść na bazar w dużym mieście takim jak Kumasi czy stołeczna Akra. Wśród wystawianych tam na sprzedaż owoców najczęściej spotykało się banany, pomarańcze, grapefruity, mango, awokado, papaję i ananasy. Ani jeden z nich nie jest rodzimym owocem afrykańskim. Banany, pomarańcze, grapefruity i mango przywędrowały z południowo-wschodniej Azji, awokado, papaja i ananasy ;z tropikalnych rejonów Ameryki. Banany są w tej części Afryki jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Uprawia się tam także banany deserowe, słodkie, takie jakie importowane są do nas, ale przeważają wszędzie banany skrobiowe. Nawet kiedy dojrzeją i zżółkną, nie można ich jeść na surowo. Trzeba je ugotować, usmażyć lub upiec, aby były słodkie jak nasze banany deserowe. Częściej jednak gotuje się niedojrzałe banany skrobiowe, a wtedy nie są wcale słodkie, przypominają trochę ziemniaki. Ghana sławna jest z produkcji kakao. Drzewo kakaowe jest średniej wielkości, 5—8 m, czasami jednak nawet do 20 m. Gdy patrzymy z daleka na plantację kakao, wydaje nam się, że mamy przed sobą jakiś las wysokich drzew z gęstym podszyciem. Kakao nie rośnie i nie owocuje dobrze w pełnym słońcu, toteż w Ghanie przy wycinaniu pierwotnego lasu pozostawia się drzewa najwyższe. W ich cieniu sadzi się drzewa kakaowe.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂