ODMIANY W UPRAWIE POLOWEJ

CEBULA. Odmiany cebuli będące w doborze podzielone zostały na trzy grupy w zależności od długości okresu wegetacji. Odmiany średniowczesne: Dako, Rawska i Żytawska posiadają mniejsze znaczenie gospodarcze. Dako jest typową odmianą do spożycia na świeżo, o delikatnym smaku i kruchej soczystej konsystencji miąższu. Nie nadaje się ona do długiego przechowania. Polecana jest do uprawy amatorskiej. Rawska posiada większe znaczenie gospodarcze z racji jej dobrej wartości przechowalnianej. Może być polecana do uprawy w północnych rejonach kraju, o krótszym okresie wegetacji. Z mieszańców Fi z tej samej grupy wszesności jest Bona, która jest drugi rok w badaniach. Cebule tego mieszańca są średniej wielkości, ale są za to bardzo twarde, mocnej i dobrze przylegającej łusce. Bona nadaje się do uprawy w północnych rejonach kraju i na glebach torfowych. Doskonały mieszaniec do przechowania. Odmiany średnio późne: Czerniakowska i Wolska Ulrich są bardzo popularne w uprawie w rejonie podwarszawskim. Czerniakowska jest dość plenną odmianą uprawianą na wcześniejszy zbiór nie nadającą się do dłuższego przechowania z uwagi na jej skłonność do wyrastania w szczypior i korzenie podczas przechowywania. Wolska Ulrich ma podobną wczesność do Czerniakowskiej. W ostatnich dwóch latach obserwuje się znaczną poprawę jej plenności oraz jakości. Cebule są twarde o ciemno słomkowej mocnej łusce i mniejszej skłonności do wyrastania w szczypior i korzenie niż odmiana Czerniakowska. Już trzeci rok jest w badaniach mieszaniec Fi cebuli Warsa, który mam nadzieję wejdzie w tym roku do rejestru odmian oryginalnych. Mieszaniec ten cechuje się znacznie lepszą plennością i jakością niż odmiany ustalone. Może z powodzeniem częściowo zastąpić odmiany Czerniakowską Wolską Ulrich z racji podobnej wczesności, ale lepszej do przechowywania oraz znacznie lepszego wyrównania cech użytkowych, a zwłaszcza wielkości i kształtu cebul. Warsa miałby duże znaczenie w wielkotowarowej produkcji cebuli przy zastosowaniu mechanicznego obcinania szczypioru i sortowania.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂