Miód i wartości lecznicze

Z tego powodu niektórzy przypisują miodowi rzepakowemu szczególną wartość leczniczą dla osób cierpiących na choroby serca. Należy też wspomnieć o podatności tego miodu do fermentacji torulowej. Wówczas miód „rośnie” w całej objętości, bez wyraźnych oznak psucia się. MIÓD AKACJOWV swoimi cechami organoleptycznymi (smakowo-zaachowymi) przypomina nieco syrop z cukru buraczanego. Jest bowiem rawie bezbarwny, zapach ma słaby, w smaku jest słodki i mdły. Ponienektar akacji białej jest bogaty w sacharozę, a pożytek bywa niezwykle obfity, Polska Norma „Miód Pszczeli” przewiduje dla od akacjowego podwyższoną dopuszczalną zawartość sacharozy do 1%> w okresie od czerwca do końca sierpnia. W miodzie tym fruktoza znaczną przewagę nad glukozą, co jest też główną przyczyną małej łonności do krystalizowania i miód nawet przez kilka miesięcy pozo- aje w stanie płynnym. MIÓD KONICZYNOWY. Dostatecznie duży obszar uprawy koniczyny zy odpowiedniej pogodzie może dać duży zbiór miodu odmianowego, odukt otrzymany z koniczyny białej ma barwę słomkowo-żółtą, słaby pach, w smaku jest słodki i łagodny. Natomiast uzyskanie większych sci miodu z koniczyny czerwonej wiąże się z coraz szerszym wprowa- aniem pszczoły kaukaskiej i jej krzyżówek, klóre dzięki dłuższym zyczkom potrafią efektywniej wykorzystywać nektar tej rośliny. Miód koniczyny czerwonej jest jasnożółty, a przy swej słodyczy ma wyraźny askowaty posmak.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂