MALINA PURPUROWA

W Stanach Zjednoczonych Ameryki Południowej uprawia się jeszcze wiele odmian powstałych ze skrzyżowania maliny czerwonej z maliną czarną. Są to tak zwane maliny purpurowe. Odmiany te często wyróżniają się obfitym plonowaniem. Jednak z reguły owoce są delikatne, bardzo soczyste i mało smaczne, przydatne głównie na przetwory. Maliny te charakteryzują się silnym wzrostem, grubymi, często rozgałęzionymi pędami, które pokryte są intensywnym woskowym nalotem i bardzo grubymi kolcami. Odrostów korzeniowych nie wydają lub wydają ich mało, dlatego rozmnaża się je w ten sam sposób jak malinę czarną i jeżynę. Prace nad wartością produkcyjną odmian maliny czarnej i purpurowej prowadzone są przez Zakład Roślin Jagodowych IS w Skierniewicach i być może już wkrótce niektóre z nich będziemy polecać do amatorskiej i towarowej uprawy.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂