KWARTAŁ

STYCZEŃ. Miesiąc ten wykorzystujemy do prac porządkowych w gospodarstwie oraz dla przygotowania szczegółowego planu zagospodarowania pola, inspektów ciepłych i zimnych, namiotów foliowych i szklarni. W tym też czasie przygotowujemy zapotrzebowanie na nasiona, nawozy, środki ochrony roślin. Obliczając zapotrzebowanie na nasiona czy rozsady warzyw bierzemy pod uwagę rozstawy roślin, liczbę nasion w 1 g oraz wartość użytkową nasion. Ponieważ część roślin wysadzonych czy wysiewanych na miejsce stałe nie przyjmie się, należy zawsze przewidzieć pewną rezerwę dla uzupełnienia roślin. I tak na przykład przy wysadzaniu w pole rozsady produkowanej w doniczkach, liczba roślin nie przyjętych jest niewielka (około 1%), przy produkcji rozsady pikowanej do inspektu straty wynoszą około 5°/o, natomiast przy produkcji rozsady na rozsadniku trzeba, ze względu na większe wypady oraz możliwość wybrania najlepszej rozsady, siać trzy lub cztery razy więcej nasion w stosunku do obliczonej. W początku stycznia wysiewamy nasiona ogórków i sałaty w inspekcie gorącym lub w mnożarce. W końcu tego miesiąca wysiewamy do inspektu kapustę wczesną. W tym czasie gromadzimy materiał grzejny do inspektów i osłon ogrzewanych biologicznie, robimy doniczki ziemne oraz przeprowadzamy dezynfekcje ziem ogrodniczych, podłoży, skrzynek wysiewnych, skrzyń inspektowych oraz szklarni. Najlepiej jest uzupełniać dezynfekcję termiczną (parą), dezynfekcją chemiczną na przykład formaliną 40°/o lub Basamidem. W polu przy bezmroźnej pogodzie można zbierać pory i kapustę brukselską (jeżeli były zabezpieczone w zacisznym miejscu). Największe kłopoty w tych uprawach w styczniu przysparzają gryzonie. Zatem konieczne jest chronienie i zabezpieczanie pola, płotami, bramkami lub preparatami chemicznymi (wg zaleceń Instytutu Ochrony Roślin). Niedostatek witamin i soli mineralnych w okresie zimy można zaspokajać uprawami szczypiorku (pędzenie). Kępki szczypiorku rozerwane na drobne części i przechowywane w miejscu zabezpieczonym od mrozu sadzi się do ciepłego inspektu lub do skrzynek w szklarni, celem otrzymania zielonego szczypiorku z końcem zimy i wczesną wiosną. W okresie pędzenia można szczypiorek dokarmiać 0,2% roztworem saletry wapniowej (2 g saletry na 1 1 wody).

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂