Inspekty opróżnione po rozsadach warzyw wczesnych

Obsadzamy pomidorami i ogórkami, lub wykorzystujemy do przygotowania rozsad warzyw gruntowych: pomidory, ogórki, selery. Inspekty wędrowne, namioty z folii ustawiamy na koprze, pietruszce, marchwi, rzodkiewce, kapuście, kalafiorach wczesnych, sałacie i kalarepie. W polu prowadzimy wszystkie te czynności, których nie zdążyliśmy wykonać w marcu, a więc zarówno przygotowanie pola, nawożenie przed- siewne oraz chemiczną walkę z chwastami i wysiew nasion. Od pierwszych dni kwietnia rozpoczynamy siew na rozsadniku: brukwi, kapusty brukselskiej, cebuli, późnych kalafiorów, kalarepy, kapusty i spłaty. Wysadzamy w tym czasie czosnek, cebulę dymkę. Wysadzamy tez do gruntu rozsady kalafiorów wczesnych, kalarepy, cebuli i sałaty. Na rozsadnikach zwracamy uwagą na pielenie i nawożenie pogłówne roślin oraz prowadzimy zabiegi ochrony roślin, zgodnie z aktualnymi zaleceniami. Około połowy miesiąca rozpoczynamy zbiór ogórków szklarniowych i z inspektów gorących. Zbieramy także szczypiorek inspektowy, szczaw, koper, pietruszkę naciową. Przystępujemy do dzielenia i sadzenia karp rabarbaru na przyszłoroczny zbiór. Karpy powinny mieć wagę 500— 750 g (bez ziemi) i posiadać wykształcone pączki pędowe. MAJ. Ogórki i pomidory szklarniowe oraz inspektowe dokarmiamy nawozami mineralnymi w zależności od metody uprawy. Nie zapominamy także o zabiegach ochrony roślin zwracając szczególną uwagę na okresy karencji używanych preparatów.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂