Drzewa kakaowe tworzą kwiaty i owoce nie na zakończeniu cienkich pędów, lecz na pniu i grubych konarach

Owoc jest podłużny, żebrowany, do 25 cm długości i do 10 cm średnicy, żółty lub purpurowy, gdy dojrzeje. Kiedy owoc przekroimy, znajdziemy w nim nasiona czekoladowej barwy, pogrążone w śluzowatym miąższu. Miąższ ten nie ma spożywczego znaczenia. Tylko dzieci lubią go spośród nasion wysysać. Nasiona kakao po sfermentowaniu i wysuszeniu oraz odciągnięciu tłuszczu, tak zwanego masła kakaowego, a wreszcie po zmieleniu, dają proszek dobrze nam znany, używany do wyrobu czekolady. Nas najbardziej interesowały oczywiście owoce miejscowe, afrykańskie, a przede wszystkim palma olejowa, kola, synsepal czyli „cudowny owoc” oraz „jagody szczęśliwej niespodzianki”. Palma olejowa (Elaeis guineensis) pochodzi z Ghany i pobliskich rejonów. Jest to typowa, piękna palma o długich, giętkich pierzastych liściach. W kątach tych liści tworzą się kwiatostany, zamieniające się wreszcie w zbite grona czerwonych lub kasztanowatej barwy owoców, przypominających swą budową owoce pestkowe. Miąższ zawiera cenny olej jadalny pięknego, pomarańczowego koloru. Po dodaniu przypraw przyrządza się z niego ostre, bardzo smaczne sosy do „fufu”, narodowej ganajskiej potrawy, przypominającej nam kluski ziemniaczane, a złożone z gotowanych bananów skrobiowych, batatów, manioku i innych skrobiowych roślin korzeniowych. Na niektórych palmach nacina się kwiatostany i chwyta się w miseczki wyciekający z nich słodki sok. Po sfermentowaniu tworzy się z niego wino palmowe powszechnie przez tubylców używane.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂