Biała plamistość liści

Charakterystycznym objawem białej plamistości liści (Mycosphaerella rubi) są niewielkie, jasnoszarawe, kanciaste plamki występujące na liściach. Choroba ta, podobnie jak inne choroby liści, powoduje przedwczesne żółknięcie, brunatnienie i opadanie liści. Jest ono bardzo szkodliwe dla malin, bowiem przyczynia się do znacznego osłabienia roślin i utrudnia właściwe ich przygotowanie się do przetrwania zimy, wskutek czego zmniejsza się odporność malin na niskie temperatury. Grzybowe choroby malin, powodujące duże straty w plonie owoców, wymagają chemicznego zwalczania. Dobre wyniki można jednak uzyskać wyłącznie na plantacjach racjonalnie prowadzonych, na których:

  • maliny prowadzone są przy drutach,
  • młode pędy są systematycznie przerzedzane (do 6—8 w jednym krzewie), a stare wycinane bezpośrednio po zbiorze owoców,
  • nie dopuszcza się do zachwaszczenia i nie stosuje zbyt obfitego nawożenia.

Zabiegi ochrony roślin muszą być wykonywane dobrze dobranym środkiem grzybobójczym, odpowiednio często i we właściwych terminach. Na 1 ha plantacji zużywa się każdorazowo nie mniej niż 2500 1 cieczy grzybobójczej. W zwalczaniu chorób malin najważniejsze znaczenie mają opryskiwania w maju i czerwcu. Jest to okres, w którym podczas opadów atmosferycznych następują liczne infekcje pędów, liści i kwiatów chorobami grzybowymi. Opryskiwania przeciwko tym chorobom wylkonuje się w następujących terminach:

  • gdy nowe pędy osiągną wysokość około 10—20 cm,
  • przed kwitnieniem, w około 7—10 dni po pierwszym opryskiwaniu,
  • na początku kwitnienia malin ,
  • w pełni kwitnienia (przy długotrwałej, wilgotnej pogodzie) lub bezpośrednio po kwitnieniu,
  • zaraz po zbiorze owoców,
  • około 2 tygodnie później.
Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂