Zepsuty towar

Chińczycy byli przekonani, że naiwnym Europejczykom sprzedali zepsuty towar, z którym i tak nie mieli co robić, tymczasem Europejczykom zasmakowała właśnie taka odmiana herbaty, innej zresztą nie znali. Uznanie najszybciej zyskała w purytańskiej Anglii.
O błyskawicznej karierze tego napoju świadczy fakt, że kilkadziesiąt lat po jej pojawieniu się w Europie większość angielskich kawiarni zmieniono w herbaciarnie, a Londyn jest uważany za stolicę herbaty do dziś. Obecnie na świecie w ciągu godziny wypija się ponad pięć milionów filiżanek. Herbata dzieli się na zieloną, czarną lub żółtą, co nie ma nic wspólnego z miejscem jej pochodzenia. Wszystkie trzy gatunki powstają z tego samego surowca podstawowego, dopiero dalszy proces technologiczny zmienia jej właściwości. Podział ten można uprościć do dwóch gatunków: herbaty czarnej (fermentowanej) i zielonej (nie fermentowanej). Wszystkie inne gatunki mają charakter pośredni. Najpopularniejsze na świecie herbaty czarne klasyfikuje się według wielkości i jakości listków. Indeks „P” na opakowaniu (skrót chińskiego słowa pak ho liść) oznacza herbatę z najdłuższymi liśćmi, indeks „F” (od słowa f/ower kwiat) oznacza herbatę o krótszych i cieńszych listkach, indeks „G” (od słowa golden złoty) oznacza delikatną herbatę o złotawym odcieniu.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂