Skład i właściwości bursztynu

W wyniku chemicznej analizy stwierdzono, że jego podstawowymi składnikami są węgiel, wodór, tlen, terpeny i żywica. Wiadomo jednak, iż emanuje jony ujemne, które dobroczynnie oddziałują na ludzki organizm. O utajonej potędze tej żywicznej skamieliny świadczy jej niespotykana odporność na działanie wody morskiej. Bardzo zróżnicowane jest jego zabarwienie: od barwy żółtawej, poprzez czerwonawą, aż po brunatną. Zdarzają się też okazy mlecznobiałe. W sumie można rozróżnić około dwustu gatunków. Już rzymscy medycy skutecznie leczyli bursztynem gorączkę, choroby dziecięce oraz wzmacniali wzrok. Pomocny był też w chorobach gardła i jako odtrutka, stosowano go szeroko przy zaburzeniach snu, bólach głowy, nieżytach żołądka, przeziębieniach i jeszcze wielu innych schorzeniach, a podczas epidemii chorób zakaźnych palono jego kawałki i okadzano pomieszczenia przed morowym powietrzem. Wierzono też, że noszenie go przy sobie, np. przy pasie, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych (tak czynił Marcin Luter). Łatwiej byłoby wymienić choroby, przy których nie używano bursztynu lub przynajmniej nie próbowano zastosować. Współczesne doświadczenia z bursztynem w pełni potwierdzają jego lecznicze właściwości. Jest znakomitym środkiem przeciwko grypie, skutecznie leczy zapalenie oskrzeli, dychawicę oskrzelową, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂