Nalewka bursztynowa

Okazuje się, że nalewka bursztynowa jest lekiem bezcennym. Ponieważ istnieją różnice w jej recepturze, podajemy przepis według Cz. Klimuszki. Kawałki nie oszlifowanego bursztynu w ilości 50 g należy wypłukać w wodzie i wsypać do butelki o pojemności 3/4 litra, a następnie zalać czystym spirytusem (nigdy denaturatem). Po 10 dniach nalewka jest gotowa. Nie potrzeba jej zlewać ani przecedzać. Bursztyn w spirytusie się nie rozpuszcza, jedynie wydziela z siebie mikroskopijne elementy, które zabarwiają spirytus na złoty kolor. Po zużyciu nalewki można ponownie zalać spirytusem kawałeczki bursztynu, jednak uprzednio trzeba je pokruszyć młotkiem, aby lepiej naciągnęły. Każdą porcję bursztynu można więc wykorzystywać tylko dwukrotnie. Avicenna. W średniowieczu zapomniano o nim, głównie dlatego, że nieznane były miejsca występowania tej ciągli- wej, kleistej substancji. Współczesna historia mumio zaczęła się na początku lat 60-tych naszego wieku. Przypadkowe odkrycia substancji w Uzbekistanie i Tadżykistanie zainicjowały badania jej składu oraz właściwości leczniczych.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂