Leczenie głodem

Objadanie się jest złym nawykiem i nie sprzyja poprawie naszego samopoczucia, wręcz przeciwnie, natomiast niedojadanie lub świadoma głodówka lecznicza przywraca młodość, zdrowie i dodaje energii. Przeciętnie w ciągu roku człowiek spożywa kilkadziesiąt kilogramów mięsa, często jest to wieprzowina i tłuszcze zwierzęce. Niektóre gospodynie domowe nie wyobrażają sobie ugotowania obiadu bez mięsa, tymczasem ta wysokobiałkowa dieta wcale nie wychodzi domownikom na zdrowie. Naukowcy nabierają coraz większego przekonania, że człowiek jest stworzeniem roślinożernym. Można przytoczyć na to liczne dowody, m.in. typ uzębienia, większą niż u zwierząt mięsożernych długość jelit, skład chemiczny śliny i soków żołądkowych. Człowiek powinien więc odżywiać się pokarmem roślinnym. Na przykład, rosyjski lekarz Eduard Miszunow twierdzi, iż „Długość życia zwierząt siedmiokrotnie przewyższa ich okres rozwoju. W przypadku człowieka średnia długość życia nie powinna więc wynosić siedemdziesiąt lat, a minimum sto czterdzieści. Zdaniem dr. Miszunowa, nie dzieje się tak dlatego, że człowiek spożywa coraz więcej pokarmów pochodzenia zwierzęcego, które przyczyniają się do powstawania i rozwoju wielu chorób, m.in. miażdżycy, nadciśnienia, nowotworów czy cukrzycy. Jeżeli nie zostanie zmieniony sposób odżywiania się, wówczas nawet najdroższe leki czy cudowne kuracje na niewiele się zdadzą.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂