Kofeina

Wszelkie podejrzenia, dotyczące ewentualnej szkodliwości kawy, skupiają się na kofeinie — naturalnym związku chemicznym, narkotyku, którego niewielkie ilości można znaleźć właśnie w ziarnach kawowych, kakaowych, w liściach herbacianych i orzeszkach cola. Przy przyrządzaniu napoju ze wspomnianych surowców różne ilości kofeiny przedostają się do roztworu. Z przeliczenia wynika, że 5 uncji palonej kawy (średnia ilość surowca na 1 filiżankę) zawiera od 80 do 120 miligramów czystej kofeiny, natomiast kawa instant od 66 do 99 miligramów. Nawet reklamowana kawa bezkofeinowa zawiera jej do 2 miligramów. Zawartość kofeiny zależy przede wszystkim od gatunku kawy. I tak np. kawa typu „robusta” posiada jej dwukrotnie więcej niż „arabska” lub „selekt”. Również inne, pokrewne kawie, napoje zawierają kofeinę, np. filiżanka dobrej herbaty mieści w sobie od 30 do 60 miligramów kofeiny. Tak więc nawet dzieci przyjmują kofeinę, gdyż 2 butelki (0,25 I) coli to pełna filiżanka kawy. Jak reaguje organizm? Reakcja organizmu na kofeinę następuje już po kilkunastu minutach, a stan ten może utrzymać się przez kilka godzin. Z obserwacji medycznych wynika, że kawa usuwa zmęczenie i stany senności, usprawnia zdolność myślenia, rozjaśniając umysł. Stwierdzono np., iż maszynistki po wypiciu filiżanek kawy piszą znacznie szybciej i sprawniej. Podobne działanie kawy zaobserwowano u kierowców, którzy szybciej reagowali na konieczność gwałtownego hamowania. Te dobroczynne skutki wypicia kawy nie objawiają się jednak u ludzi będących pod wpływem alkoholu.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂