Jak parzyć herbatę?

Czarna herbata, szczególnie chińska, jest sprawdzonym środkiem na obniżenie cholesterolu. Wypijając trzy szklanki dziennie mocniejszego naparu (lepiej nie słodzić), już po kilku lub najwyżej kilkunastu dniach możemy stwierdzić poprawę wyników poziomu cholesterolu. W przypadku zmęczenia oczu znakomite odprężenie przynoszą kompresy zamoczone w esencji herbacianej i położone na powieki. Aby herbata nie straciła swych cennych właściwości, musi być umiejętnie parzona. Wpływ na jakość naparu mają woda, naczynia i sposób parzenia. Woda powinna być gotowana tylko jeden raz. Ponieważ woda w Europie ma zazwyczaj podwyższoną twardość, należy ją odstawiać na 1 dobę. Nie należy używać wód mineralnych. Przed wsypaniem herbaty konieczne jest wyparzenie czajniczka. Po wsypaniu porcji suchej herbaty zalewamy czajniczek lub dzbanek do połowy, a po 4 — 5 minutach uzupełniamy gorącą wodą. Po kilku minutach rozlewamy napar do filiżanek. Herbatę należy pić świeżo parzoną, gdyż po kilku godzinach zaczyna tracić swoje właściwości. Do najbardziej zalecanych należy zaliczyć: rumianek, dziką różę, dziurawiec, lipę i miętę. Można zbierać kwiaty i listki samemu i suszyć, ale ostatnio nie brak gotowych herbat ekspresowych. Wystarczy zalać wrzątkiem i do- słodzić do smaku.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂