Ile jeść?

Statystyki wskazują, że np. najwięcej mięsa, 105 kg rocznie, spożywa przeciętny Francuz. Z kolei Niemiec też dużo, bo 99 kg. Na trzecim miejscu plasują się Belgowie — 94 kg, dalej Hiszpanie — 93 kg, Włosi i Grecy — 83 kg, Brytyjczycy — 71 kg, a Polacy — 58 kg. Dopowiadając te dane, wypada skonstatować, iż człowiek w historii swojego rozwoju nigdy nie jadł tyle mięsa, co obecnie — mięso stanowiło nie więcej niż jedną trzecią ogółu jego pożywienia; był przede wszystkim zbieraczem, a dopiero potem łowcą. Wegetarianizm najpopularniejszy jest w Wielkiej Brytanii — stosuje go 7 proc. ogółu mieszkańców (3,5 min osób), w Niemczech — 4,5 proc. (2,9 min), we Włoszech — 1,2 proc. (700 tys.), w Holandii — 4,4 proc. (700 tys.), we Francji — 0,5 proc. (500 tys.), w Polsce 0,4 proc. (75 tys.). Najważniejsza jest ilość kalorii, jaką dostarcza się organizmowi. Młodemu mężczyźnie wystarcza 3000 kalorii na dobę, zaś kobiecie w tym samym wieku tylko 2300. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na kalorie maleje. W 50 roku życia mężczyźnie wystarczy 2600 kalorii, a kobiecie tylko 2000. Po 70 roku życia powinno dostarczać się organizmowi nie więcej niż 2/3 kalorii potrzebnych w wieku 30 i 40 lat. W zależności od rodzaju pracy, trybu życia, rasy czy szerokości geograficznej ilości te mogą ulegać pewnym wahaniom.
Kto chce dbać o zdrowie i o linię, powinien wiedzieć, ile kalorii zawierają niektóre produkty.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂