Co cennego dla zdrowia zawiera herbata?

Powinno się je pić z domieszką mleka, gdyż są mocniejsze. Do herbat ekspresowych używa się najczęściej pokruszonych liści lub pyłu herbacianego. Gatunki te oznaczone są symbolem „F” (od słowa fanning pokruszony) lub „D” (od słowa dust pyłek). Najsmaczniejsze i najdroższe są herbaty wytwarzane z młodych listków. Są one oznaczone jak markowe wina i koniaki, np. FOP, OP, P itd. Oprócz wymienionych, istnieją jeszcze herbaty ziołowe, posiadające spore właściwości zdrowotne, jednak z prawdziwą herbatą nie mające nic wspólnego. Herbata zawiera aż około 130 różnych stadników! Około jednej czwartej z nich stanowią związki białkowe:enzymy i aminokwasy. Można w niej znaleźć niemal wszystkie witaminy, a wśród nich tak cenne dla zdrowia, jak D, K, C i P, ponadto zawiera liczne kwasy organiczne, m.in. szczawiowy, cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy i pirogro- nowy. Na uwagę zasługują też związki garbnikowe, przede wszystkim najważniejszy z nich — tanina. Nie można też pominąć alkaloidów, a wśród nich kofeiny, którą w herbacie nazywa się teiną. Jako ciekawostkę warto dodać, że w herbacie znajduje się do 4% kofeiny (w zależności od gatunku i intensywności naparu), czyli więcej niż w kawie! Teina w herbacie działa łagodniej niż kofeina w kawie i nie odkłada się w organizmie. Dodatkowo z ważniejszych składników należy wymienić jeszcze węglowodany, glikozydy, związki pektynowe i olejki eteryczne.

Cześć, mam na imię Pankracy i jak wskazuje moje imię, nie jestem człowiekiem, który zamykałby się w pewnych ramach zainteresowań. Jestem hobbystą. Uwielbiam łowić ryby, jeździć na rowerze, wykonywać zdjęcia, wszystko co tylko sprawia mi przyjemność! Stąd też idea powstania tego bloga 🙂